מוזיאוני מדע ברחבי העולם הם תמיד חגיגה גדולה וכיף עצום לילדים. לא צריך להיות שוחר מדע מושבע בשביל ליהנות מהם, הם מתאימים ממש לכל ילד, כמעט בכל גיל. וגם מהנים עבור מבוגרים. מה שכן, הם צורכים זמן וסבלנות. יש הרבה מוצגים ובכל אחד מהם מתעכבים כמה דקות לפחות ויש גם כאלה שהילדים רוצים להתעכב עליהם יותר זמן. לכן בואו בניחותא, צמאים לידע והתנסויות, והקדישו לביקור שלכם לפחות 3 שעות.
בשבת חורפית שמשית ונעימה נסענו למוזיאון המדע בירושלים. חשוב לדעת שאפשר להזמין ביקור בחינם לסוף השבוע, על בסיס מקום פנוי וחשוב לדעת כי הכרטיסים נחטפים די מהר.
במוזיאון יש תערוכות קבועות שעוסקות בנושאים מרכזיים במדע וכאלה שמטרידים את מחשבותיהם של הילדים החכמים שלנו. יגם תערוכות מתחלפות כמו זו שהוצגה בזמן הביקור שלנו ועוסקת בנושא לכלוך. המוזיאון גדול ומורכב משני בנינים. בכניסה יש מדריכה שמספקת מידע חשוב להתמצאות ודף עם רשימת הפעילויות המיוחדות, כולל שעות, קומה ובניין. מאוד נוח להתמצא ויש גם שירותים בכל אגף ומתקן מים בכל קומה – מה שנקרא – אין (כמעט) צרכים לא מסופקים (עוד לא דיברנו על הקפה).
כבר בכניסה יש תערוכה מעניינת "מנוף לגילוי" שבה מוצגים מרתקים שיכולים להעסיק את הילדים ארוכות. באיזשהוא שלב הייתי צריכה לזרז את גל משם שנספיק, גם בזמן וגם ברמת הריכוז, להגיע לשאר התערוכות. מסתבר שמכונות פשוטות הניתנות להפעלה עם מכניקה קלה וכדורים – יכולים לספק תעסוקה ממוקדת כמו גם להמחיש עקרונות מדעיים שונים.
מרוב שהמוזיאון שופע במוצגים מעניינים, הילד שלי לא ידע את נפשו ובהתחלה היה נראה שהוא מוצף ונחוש להספיק הכל ומהר. העומס הוא בלתי נמנע אבל מתרגלים אליו וההצפה הוויזואלית הולכת ומתמתנת בהדרגה תוך כדי הביקור. נוסף על כך, המוזיאון היה יחסית די מלא כי בכל זאת שבת וחינם, אבל גם הכמות הייתה סבירה ואף נסבלת, אפילו ביחס למיזנטרופית שהינה אני.
המוצגים קלים להבנה ולתפעול עצמאי, ורוב הזמן הסתובבנו לבד ללא עזרת מדריכים. אמנם יש מדריכים שמסתובבים ברחבי המוזיאון ומטרתם לסייע לילדים עם המוצגים השונים, אך הרגיש שלא היו מספיק כאלה בביקור שלנו. בחלק מהתערוכות יש גם הדרכות ממוקדות בנושא מסוים ואלה מועברות על ידי מדריכים רהוטים ונעימים מאוד.
עשינו סדנה קצרצרה של הכנת שעון חול שהייתה קלילה ונעימה, הפעלה במרפאה לטיפול בדובים שכוללת משחק של ממש ברופא ודב חולה, והייתה גם הדרכה קצרה על פעילות של רובוטים דרך שימוש במכשיר איי-רובוט המוכר לחלקנו מניקיון הבית. אחרי שעתיים בפנים יצאנו לחצר לאוויר הטוב של הרי ירושלים ושם כמובן היה תענוג גדול. מתקני משחק מעניינים ומאתגרים לילדים וגם אזור של משחק עם קוביות ספוג ענקיות בשלל צורות וגדלים.
ניתן לומר באופן די גורף, ומוזיאון המדע הוא לא יוצא דופן בעניין הזה, שמוזיאונים בארץ (שלא כמו בעולם), לוקים בגדול בתחום המזון, שלא נדבר על מה שקורה אצל אלה ששומרים שבת… אז צריך להגיד תודה שבארצנו, לא כל שכן בירושלים, יש בכל זאת קפיטריה פתוחה לנשנושים. בחלומי, ובחלומם של הרבה אחרים, ישנה מסעדת גורמה או בית קפה איכותי, מהסוג שמרים את המוזיאון לדרגה הבאה, שאנשים מגיעים במיוחד אליו והמוזיאון הוא רק תירוץ. ביום שיבינו פה שמסעדה של מוזיאון זה דבר הכרחי, מכניס כלכלית וממש משדרג את חווית הביקור באופן משמעותי, תושלם החוויה המוזיאונית ותמשוך אליה קהל נרחב הרבה יותר.