מסעדה אשכנזית ביתית שמגישה קלאסיקות נוסטלגיות של מטבח יהודי מפואר.

קיטון דיזנגוף 145, תל אביב יפו

עדי עזרא פורסם בדצמבר 28, 2019
מסעדות, נגישות, תמיכה בעסקים קטנים

והפעם במוד סנטימנטלי ונוסטלגי לאוכל מנחם ביתי הגענו בערב קר למסעדת קיטון הוותיקה והטובה ששוכנת ברחוב דיזינגוף בתל אביב. מאז 1945 קיטון שימשה ועודנה משמשת בית חם לאוכל יהודי נו כן אתם יודעים אשכנזי. מסעדה מזרח אירופית, בו הסבתא הייתה מבשלת אוכל פולני מהבית כדי להחיות את הנשמה.

מסעדת קיטון בתל אביב הינה שריד לאוכל אשכנזי, אותנטי ויש בה קלאסיקות נוסטלגיות של מטבח יהודי מפואר. הכניסה לקיטון משולה למסע בזמן, האוכל פה ביתי והוא נושא את הזכרונות שלנו. כשיש בי פרץ געגועים לבית חם, לאוכל של אמא או מרק מנחם ומרפא לתקופת החורף תמצאו אותי פה. אני בשנים שגרתי באיזור בן יהודה בן גוריון נהגתי לקנות מפה מרק עוף, הרי ידוע שאין על הפנצילין היהודי להושיע (:
אצטט פה את קדישמן שאמר "כולנו הומלסים בנשמה וקיטון מזכיר לנו את הבית שאבד ".

על אף שמוצאי איננו ממזרח אירופה, עודני נשארתי נאמנה שנים לאוכל האשכנזי שכה אהבתי בילדותי שאכלתי שנים אצל חברתי הטובה פעמים רבות והתאהבתי במטבח הזה. בקיטון תמצאו לא מעט קשישים, תיירים אמריקאים וחבורות של צעירים ותושבי השכונה שגם הם באים בפרץ געגוע לאוכל ביתי שנושא עימו זכרונות חמים מארוחות משפחתיות. קיטון הוא בית לא רק לאלו שגדלו על המאכלים האלו מהבית, ישבו פה לאורך השנים מפורסמים כמו יזהר כהן שאוכל פה קבוע, שושנה דמארי, אורי זוהר, קדישמן, אפרים קישון, נעמי שמר ועוד. על הקיר המרכזי במסעדה כתובות הקדשות שכתבו כל הידוענים בספר התודות וכעת הם הוגדלו לידי טפט.

המקום עבר שיפוץ וכיום הוא נראה יותר כמו ביסטרו מודרני באווירה אינטימית נעימה.
פתחנו את הערב עם פלטת טעימות שכללה כבד קצוץ, איקרה, מטיאס וסלט ביצים:

כבד קצוץ, כבד בקר (ולא עוף) עם ביצים קשות והרבה בצל, משתדך נהדר לצד חזרת אדומה, מטיאס, פילה מטיאס איכותי, שמנמנן ומלוח בשמן זית ופרוסות בצל סגול שזה תמיד תענוג לצד צ'ייסר של וודקה והפעם בחרתי בערק עם לימונדה. נהנינו גם מסלט ביצים מסורתי ואיקרא לבנה קלאסית סמיכה. סלטים ביתיים טעימים !

ובל נשכח את מנת הלחם ,פרוסות לחם לבן קלויות שהוגשו עם חזרת ושמאלץ, שמאלץ הום מייד שמוכן במקום ונמכר הביתה. שמאלץ הוא שומן בשר עוף המשמש לטיגון או כממרח על לחם, במטבח האשכנזי והגרמני. במטבח היהודי של יהודי צפון-מערב ומרכז אירופה שימש השמאלץ כתחליף כשר לחמאה במתכוני בשר וכן כתחליף לשומן חזיר, שומני הבישול הנפוצים בחלקים אלו של אירופה.

במנות הביניים הזמנו קרפלעך מטוגן, כיסונים דקיקים ממולאים בבשר לצד ורניקעס במילוי תפוחי אדמה מטוגן. הקרפלעך והורניקעס טוגנו וכוסו ברוטב בשרי, אהבתי את המילוי שלהם, טעים ועשיר.
מה שעוד אהבתי זה הבצל המטוגן שהיה קראנצ'י שהוגש מעל הכיסונים, כמה נפלא !

קנישס בשרי, בצק תפוחי אדמה ממולא בבשר טחון בקר ועוף. קנישס בשרי חמים במילוי של בשר שעטוף במחית תפוחי אדמה רכה וטעימה שעברה טיגון ועטפה את הבשר. לי באופן אישי ומפתיע המנה הזו הזכירה לי את מנת הבסטיל מהמטבח הטריפולטאי. גם פה אהבתי את הבצל הקראנצ'י מעל.

תודו שזה לא מה שחשבתם על אוכל אשכנזי:

ואיך אפשר בלי קלאסיקות פולניות הארד קור (:
רגל קרושה, כן הדבר הזה שרוטט על הצלחת, ה-בוואריה של הפולנים, מעדן למביני עניין. מדובר על רגל עגל מבושלת כל הלילה עם תוספת נכבדת של שום.
והייתי חייבת לטעום לראשונה גפילטע פיש, פילה קרפיון טחון ללא העצמות, מוגש עם ציר דגים ופרוסות גזר מתקתק מעל.

אחרי הפוגה קלה הזמנו מנת שניצל אחרי שראיתי מנות שניצל רבות יוצאות מהמטבח שזה פשוט פתח לי את הצ'אקרה והתאבון לשניצל עסיסי.

אנחנו הזמנו שניצל ווינאי, שניצל עגל שטוח ועסיסי שהוגש עם כמות נדיבה של פירה טעים עם בצל מטוגן, ממכר לגמרי !

ואיך אפשר בלי גולש ביתי מבקר, בבישול ארוך עם ירקות שורש, מוגש עם שפצלה. בשר רך בבישול ארוך שהוגש על שפצלה המוכרות גם כבְּצֵקָנִיּוֹת. אטריות בצק נפוצות בדרום גרמניה, במערב אוסטריה, בחלק הגרמני של שווייץ, באלזס ולעתים בצפון איטליה. לצד הגולש הוגש סלט טרי שהורכב מלפפונים, גמבה, בצל סגול והמון שמיר.

קינחנו עם שטורדל תפוחי עץ ביתי שהיה רך ובכמות יפה של תפוחים רכים עם קינמון לצד כדור גלידת וניל. סיום מתוק לארוחה ביתית בערב קר, בקיטון אוכל אשכנזי שעושה חם ונעים בבטן.

כתבה זו נכתבה במקור בבלוג טועמת ורצה לספר לחבר'ה

אהבתם? שתפו!
עדי עזרא בלוגרית קולינריה והחיים הטובים - "טועמת ורצה לספר לחבר'ה" לכל הכתבות של עדי עזרא

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

בקיצור
לבקר לוותר

בית חם לאוכל יהודי, מסעדה מזרח אירופית, בו הסבתא הייתה מבשלת אוכל פולני מהבית כדי להחיות את הנשמה. בתפריט קלאסיקות נוסטלגיות של מטבח יהודי מפואר.

8
אוכל
8
שירות
9
מגוון
8
עדי עזרא בלוגרית קולינריה והחיים הטובים - "טועמת ורצה לספר לחבר'ה" לכל הכתבות של עדי עזרא

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

לקחת את איזי אתך לכל מקום