כמעט שנה חלפה מאז התחלנו להיכנס ולצאת מסגרים, מאז שהקורונה נכנסה לחיינו ושינתה לנו את השיגרה מקצה לקצה. כולם מדברים על הדברים הטובים שהיא הביאה איתה: הרוגע, המנוחה, עבודה מהבית, הנאה מחודשת מהלבד שלנו, זמן איכות עם ילדינו האהובים וכמובן, חשיבות המרחב הציבורי. עולם התרבות והאמנות ספג מכה קשה מאוד (כמו גם המסעדות והברים ועסקים נוספים), אך גם פה ניתן לחדש ניצוצות ישנים ולהתבונן במבט רענן על מה שמסביבנו – על האמנות במרחב הציבורי. כמה פעמים חלפתם על פסל בעיר ולא ממש שמתם לב לקיומו? כמה פעמים אולי כן שמתם לב אבל לא ממש הבנתם מה אתם רואים ולא התאמצתם לדעת? עכשיו זה הזמן לשים לב ולהיות מודע לסביבתנו, כי למדנו עד כמה היא חשובה כשיש לנו רק 1000 מטר להסתובב בהם…
הפסל "יד ורגל", עשוי יציקת אלומיניום, נוצר על ידי האמן סשה סרבר, והוצב בשנת 2018, בכיכר השופט חיים כהן בשכונת למד החדשה. הפסל נראה כמו מעין ממצא ארכאולוגי, שכאילו נמצא במהלך החפירות לבניית השכונה החדשה. הפסל שואב השראתו משרידי פיסול רומי כזה המוצב באתרים ארכאולוגיים, כמו שרידי הדמות הקולוסלית של הקיסר קונסטנטינוס המוצבים ברומא. שכונת למד החדשה נבנתה בגדה הצפונית של נחל הירקון ובסמוך לאתר ארכאולוגי ובו מצודה מתקופת המלוכה הקדומה וממול לתל קסילה, מהאתרים הארכיאולוגיים החשובים ביותר, המהווה חלק ממוזיאון ארץ ישראל. הפסל הפיגורטיבי של סרבר, מקנה לשכונה המודרניסטית החדשה, שצמחה מהחולות, בנימה הומוריסטית, עבר מפואר מדומיין.
הפסל, עשוי אלומיניום, כאמור, מדמה עתיקות ארכיאולוגיות ש"כאילו" נמצאו בשכונה בעת בנייתה ומקנות לה עבר היסטורי, כאילו הייתה עיר קדומה כמו קיסריה או רומא. למעשה זהו אתר ארכאולוגי מדומה, שפסליו אינם שברי פסלים קולוסליים מאבן שנותרו מתקופות קדומות, אלא פסל חדש שאפילו סדקיו מצוירים בתשומת לב רבה על ידי האמן. שרידי הדמות – היד והרגל- מונחים כל אחד על גבי משטח יצוק מאלומיניום, המדמים משטחי עץ המיועדים בדרך כלל לשינוע, מה שנראה כאילו הובאו זה עתה לכיכר מתוך החפירות. האצבע המורה הענקית מצביעה מעלה אל בתי השכונה הגבוהים והמתנשאים מעליה, מציגים את ניצחון האדם והטכנולוגיה, ומזכירה את אצבע האלוהים בוראת העולם מציורו של מיכלאנג'לו.
סרבר נולד בשנת 1973 במולדובה ועלה לישראל בשנת 1992. כמי שחונך על ברכי מסורת הפיסול הקלאסי אותו הוא מתרגם לפיסול עכשווי, ריאליסטי ופיגורטיבי. הוא מלמד פיסול בשנקר ובבצלאל, הציג בתערוכות יחיד וקבוצתיות רבות במוזיאונים ובגלריות בארץ ובעולם. זכה בפרס המצוינות בהוראה של שנקר בשנת 2012 ובפרס עידוד היצירה של משרד התרבות בשנת 2010.